Breaking News

Συζήτηση με θέμα η Λάρνακα του σήμερα και του αύριο με την παρουσία του κ. Ανδρέα Βύρα


Η Λάρνακα Αλλάζει και πλέον το σλόγκαν δεν αποτελεί απλά την ονομασία της γνωστής σελίδας στο facebook  αλλά γίνεται πράξη.  Η επταετής θητεία του Ανδρέα Βύρα ομολογουμένως άλλαξε πάρα πολλά στην πόλη μας σε πολλούς τομείς, εξού και ο νυν Δήμαρχος απολαμβάνει την καθολική αποδοχή από τον κόσμο της πόλης ανεξαρτήτως κομματικών χρωμάτων.

 

Πάρα τα πιο πάνω, η πόλη μας εισέρχεται ίσως στην πιο κρίσιμη της δεκαετία όπου θα καθορίσουν το μέλλον της αλλά και τι πόλη θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.  Στην εξίσωση αυτή εντάσσεται και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος αποτελεί και θα αποτελέσει το όχημα της ανάπτυξης της πόλης τα επόμενα χρόνια, μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να γίνει με βασικούς άξονες την πράσινη πόλη και την ανάπτυξη για όλους τους δημότες.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή βράδυ με πρωτοβουλία του CEO του Ομίλου Quality κου Σάββα Κάκου στο ξενοδοχείο Indigo, συζήτηση μεταξύ επιχειρηματιών και του κου Ανδρέα Βύρα για το παρών και το μέλλον της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας – Αμμοχώστου. Στη συζήτηση ήταν παρών επιχειρηματίες και επαγγελματίες από διάφορους τομείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους  για διάφορα θέματα, όπως τα θέματα πολεοδομικών αδειών , το έργο λιμανιού – μαρίνας, την ανάπτυξη στην περιοχή πρώην διυλιστηρίων, την πράσινη πόλη ενώ παράλληλα εξέφρασαν την πλήρη στήριξη προς τον κο Βύρα σε περίπτωση που χρειαστεί να πάει σε εκλογές.

Τοποθέτηση κου Σάββα Κάκου

Κατά το καλωσόρισμα του ο κος Κάκος αναφέρθηκε στην παρουσία του κου Βύρα στο τιμόνι της πόλης τα τελευταία 7 χρόνια και το θετικό έργο που έγινε, σε σύγκριση πάντα με το τι παρέλαβε ο νυν Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο.  Ο κος Κάκος τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τοπικών αρχών για να μπορέσει η πόλη να οδεύσει με βάσει τα όσα έχουν καθοριστεί στο γενικό σχέδιο περιοχής που έχει εκπονηθεί. Απευθυνόμενος στον κο Βύρα εξήρε το έργο του αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει και κάποια πράγματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

 

Σημαντικά σημεία στην τοποθέτηση του κου Κάκου αναφέρονται πιο κάτω:

 

“Αγκάθι στην ανάπτυξη η καθυστέρηση στις πολεοδομικές άδειες”

Ένα σημείο που στάθηκε ο κος Κάκος ήταν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκδόσεις πολεοδομικών αδειών στο Δήμο, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στην ανάπτυξη της πόλης. Μάλιστα, στάθηκε στην περίπτωση του έργου ορόσημου ”TO KITION” του οποίου η περίπτωση ήταν στα συρτάρια του Δήμου για 3,5 χρόνια. Ο κος Βύρας συμφώνησε για το θέμα που υπάρχει αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν αναφέροντας πως για το συγκεκριμένο σκοπό έχουν προσληφθεί 10 άτομα αλλά ακόμη και είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς.

 

“Πράσινη πόλη – 100,000 δέντρα θα φυτέψει η Quality Group” 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που άγγιξε η τοποθέτηση του κου Κάκου αφορούσε την πράσινη πόλη. Ο κος Κάκος αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάγκη της πόλης σε πράσινο και ανακοίνωσε ότι Όμιλος Quality ήδη είναι σε διαδικασία οργάνωσης μιας ενέργειας με στόχο φυτευτούν 100,000 δέντρα στην πόλη τα επόμενα 5 χρόνια.

 

“Λάρνακα και Αμμόχωστος για εμάς είναι το ίδιο”

Στη σημασία για από κοινού δράσεις με την περιοχή Αμμοχώστου στάθηκε ο κος Κάκος τονίζοντας πως οι 2 επαρχίες πρέπει να συνεργαστούν στενά και να διεκδικήσουν από κοινού. Για ‘μένα Λάρνακα και Αμμόχωστος είναι ένα ανάφερε χαρακτηριστικά ο κος Κάκος.

 

 

Τοποθέτηση Δημάρχου Λάρνακας 

Κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει με το Δημοτικό του Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας την ομοφωνία που υπήρχε και την άψογη του συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο με τον τέως πρόεδρο όσο και με τους υπουργούς του, γεγονός που βοήθησε να υλοποιηθούν έργα στην πόλη. Ο κος Βύρας αναφέρθηκε εν συντομία στα σημαντικά έργα και δράσεις που έκανε η Δημαρχία του αλλά και για το έχει ήδη τροχοδρομήσει για την επόμενη 5ετία.

 

 

Σημαντικά σημεία στην τοποθέτηση του κου Βύρα αναφέρονται πιο κάτω:

 

Έργα 50 εκατομυρίων την 7ετία που πέρασε και άλλα τόσα την επόμενη 5ετία

Στα έργα που έγιναν κατά τη θητεία του στάθηκε ο κος Βύρας κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση της θητείας του. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν στη θητεία του όπως η ολοκλήρωση της Δημοτικής Αγοράς, της πλατείας Ζουχουρί, τα έργα συντήρησης οικιών στην Πιαλέ Πασιά ενώ ως ορόσημο στη θητεία του όρισε τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου στην περιοχή Δεκέλειας κάτι που όπως τόνισε φάνταζε όνειρο απατηλό. Ο κος Βύρας τόνισε το πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την πόλη μας αφού αναβαθμίζει τις επενδυτικές της δυνατότητες. Ο κος Βύρας ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με τις εταιρείες που κατέχουν τα φιλέτα, οι οποίες έχουν παρουσιάσει πολύ καλές προτάσεις, ενώ ως Δήμος θα διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα είναι για όλους.

 

Προώθηση της Λάρνακας ως  επενδυτικό προορισμό

Ο κος Βύρας αναφερόμενος στο επενδυτικό κομμάτι είπε πως ως Δήμαρχος έχει παρευρεθεί και έχει παρουσιάσει την πόλη ως επενδυτικό προορισμό, στο Ισραήλ, το Λίβανο, την Ινδία κ.α. Ο Δήμαρχος εξήρε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα  και των επιχειρηματιών της πόλης και τόνισε ότι α στηρίζει την κάθε προσπάθεια που γίνεται για να πάει η πόλη μας μπροστά.

 

 

Αυτά που έρχονται….

Στα όσα έρχονται την επόμενη πενταετία ο κος Βύρας ανέφερε ότι αναμένεται ως Δήμος να απορροφήσουμε 50-60 εκατομμύρια. Ο κος Βύρας ανέφερε έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως το πάρκο Σαλίνα, τις εργασίες συντήρηση στην Πιαλέ Πασιά. Σημαντικό σημείο ήταν τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν στο κέντρο της πόλης τα οποία θα καλύψουν την πλατεία ΑΛΚΗΣ/Ακρόπολις , Ερμού και Ζήνωνος. Αυτά όπως ανέφερε ο κος Βύρας ξεκινούν αρχές του χρόνου όπως και η ανάπλαση του Παττιχείου.

 

Ξεκινούν τα έργα στην περιοχή Μακένζυ για το CMMI 

Για τις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής θαλάσσιων ερευνών στη Λάρνακα, ο κος Βύρας ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η νέα σχολή ανέφερε θα στεγαστεί στην περιοχή Μακένζυ, στο χώρο που θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του CMMI. Για τις εγκαταστάσεις ο Δήμος βγαίνει σε προσφορές αρχές του χρόνου.

 

 

Τοποθέτηση Ιωσήφ Φράγκου

Ο δικηγόρος Ιωσήφ Φράγκος πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Βύρα ανέφερε πως παρά τη δουλειά των τελευταίων χρόνων η Λάρνακα εξακολουθεί να είναι ο ”φτωχός συγγενής”.

 

 

Σημαντικά σημεία στην τοποθέτηση του κου Φράγκου αναφέρονται πιο κάτω:

Προσέλκυση ξένων εταιρειών να κάνουν έδρα τη Λάρνακα

Ο κος Φράγκου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πόλη μας υστερεί στην προσέλκυση ξένων εταιρειών για να κάνουν γραφεία στη Λάρνακα μεταφέροντας παράλληλα ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισε πως τόσο ως Δήμος όσο και ως τοπικοί φορείς θα πρέπει να βγουν στο εξωτερικό και να παρουσιάσουν την πόλη με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Υπάρχει το παράδειγμα ανέφερε της εταιρείας FoundEver η οποία εργοδοτεί μεγάλο αριθμό υπαλλήλων δίνοντας σημαντικά οφέλη στην οικονομία της πόλης.

 

Καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών 

Μια πολύ σημαντική τοποθέτηση του κου Φράγκου αφορούσε την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών της πόλης και τόνισε την επιτακτική ανάγκη η πόλη να έχει κάθε χρόνο ένα επιχειρηματικό φόρουμ. Ο Δήμαρχος συμφώνησε και δεσμεύτηκε πως ως Δήμος θα διοργανώνει κάθε 2 μήνες (περίοδος που μπορεί να αλλάξει) μια συνάντηση υπό μορφής δεξαμενής σκέψης όπου θα καθορίζονται από κοινού ενέργειες και στόχοι.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από διάφορες ερωτήσεις που έγιναν προς το Δήμαρχο ο οποίος απάντησε σε όλες χωρίς κανένα ενδοιασμό. Παρόμοιες συζητήσεις θα διοργανωθούν και στο μέλλον με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα της πόλης.Κύριες Ειδήσεις

Translate »