Πάνω από 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας


Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού εκτιμάται ότι το ποσοστό μείωσης της πλαστικής σακούλας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ξεπέρασε το 80% στα σημεία πώλησης», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του «Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη μείωση της πλαστικής σακούλας για παιδιά», σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Καδής ανάφερε  ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οργανώνει σειρά επιθεωρήσεων για τον Δεκέμβριο στα διάφορα σημεία πώλησής τους, όπως υπεραγορές, βιβλιοπωλεία, περίπτερα, καταστήματα κ.λπ., σε όλες τις επαρχίες, με στόχο τη συλλογή επικαιροποιημένων στοιχείων και τη σφαιρική καταγραφή και εκτίμηση της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, είπε ότι προσπάθειες σαν και αυτή είναι αξιέπαινες, καθώς στοχεύουν στην εκπαίδευση της μελλοντικής γενιάς γύρω από τα οφέλη που επιφέρει η μείωση της παραγωγής αποβλήτων πλαστικού στην προστασία του περιβάλλοντος και τον άνθρωπο.

«Μέσα από κλιμακωτές εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα παιδιά θα γνωρίσουν τις αρνητικές συνέπειες της απόρριψης του πλαστικού στο περιβάλλον ενώ θα μάθουν και τρόπους ανακύκλωσής του» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες τον χρόνο. Στην Κύπρο, ο καθένας μας χρησιμοποιεί 140 περίπου σακούλες τον χρόνο, είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι, αυτά τα δεδομένα μάς κατατάσσουν ως χώρα στην 15η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση πλαστικής σακούλας.

Ανέφερε τέλος ότι, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις του για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, διοργανώνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων, από τις 17 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018, την περιβαλλοντική δραστηριότητα «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες» και ότι η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕΚύριες Ειδήσεις

Translate »