Breaking News

Κυβέρνηση – Δήμος Λάρνακας: Αναμένουμε τήρηση δεσμεύσεων της εταιρείας για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας


Αναμένουμε την ανάδοχο εταιρεία για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετά και την παράταση που της δόθηκε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης.

Σε δηλώσεις κατά τη επίσκεψη του στο λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «υπήρχε με τον Δήμαρχο Λάρνακας μια προγραμματισμένη επίσκεψη, με στόχο να δούμε την πρόοδο με την ανάδοχο εταιρεία και πώς προχωρά το έργο. Νομίζω είναι ένα έργο που όλοι θέλουμε να δούμε να πηγαίνει μπροστά». Πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να δούμε με τον Δήμαρχο, πού είμαστε, τι πρέπει να γίνει και ποιες συντονιστικές δράσεις πρέπει να γίνουν».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία των έργων, ο Υπουργός απάντησε πως «ικανοποιημένοι θα είμαστε όταν τελειώσουν τα έργα. Μέχρι τότε, θα επαναλάβουμε τη δέσμευση μας σαν χώρα και Κυβέρνηση, ότι το έργο είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να προχωρήσει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τον αρχικό προγραμματισμού του έργου, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «η εταιρεία έχει ζητήσει, με βάση τη Σύμβαση μια παράταση στο χρόνο έναρξης.  Έχει εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή και έχει δοθεί μια παράταση, με την προϋπόθεση ότι δεν αλλάζει η ημερομηνία παράδοσης» ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό έχουμε ενώπιον μας και αναμένουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι «ως πόλη πιστέψαμε και δουλέψαμε πάρα πολύ γι‘ αυτό το έργο το οποίο αναμένει όλη η πόλη, επαρχία και όλη η Κύπρος. Δεν θεωρούμε ότι έγινε κάτι το οποίο δεν έπρεπε να γίνει μέχρι σήμερα, αλλά το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και θα το μεταφέρουμε και στην Κοινοπραξία είναι ότι δεν υπάρχει άλλη αναβολή».

Ως Λάρνακα, συνέχισε «δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στην πόλη αν θα γίνει ή αν δεν θα γίνει το έργο, αλλά αυτό που θα μεταφέρουμε σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναβολή. Αν θέλει η Κοινοπραξία να συνεχίσει να έχει τη στήριξη της πόλης, τότε αναμένουμε ότι με τα νέα χρονοδιαγράμματα τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα δούμε τα μεγάλα έργα».

Ωστόσο, σημείωσε «σε περίπτωση που δεν δούμε τα μεγάλα έργα, τότε η υπομονή μας δεν θα είναι η ίδια και πλέον θα είμαστε πολύ έντονοι και πολύ επιφυλακτικοί για το μέλλον. Τον Μάιο περιμένουμε πράξεις, δείξαμε αρκετή υπομονή και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εταιρεία αλλά η μπάλα είναι πλέον στα χέρια της Κοινοπραξίας».

Ακόμα κάλεσε την εταιρεία να μην ζητήσει «άλλες αναβολές και άλλους σχεδιασμούς. Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε και όταν γίνουν πράξεις και έργα θα είμαστε βοηθητικοί, αν όχι δεν έχουμε άλλα περιθώρια».

Εξάλλου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί ούτως ώστε να αρχίσουν τα έργα το πρώτο τετράμηνο του 2024. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε πάρει παράταση κάποιων μηνών για την έναρξη των έργων και έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν έχει δοθεί παράταση στην υλοποίηση τους. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να είμαστε σωστοί σ‘ αυτά τα οποία έχουμε αναλάβει, να φέρουμε εις πέρας το έργο».

Κληθείς να αναφέρει γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση στην έναρξη των έργων, απάντησε πως «η δυσκολία σε ένα τέτοιο περίπλοκο έργο αυτού του μεγέθους είναι ο σχεδιασμός, να μην ξεχάσουμε τίποτε, να μη μας φύγει τίποτα, να υπάρχουν σωστές μελέτες από 30 διαφορετικές κατευθύνσεις, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι με το που ξεκινούμε θα τελειώσουμε στην ώρα μας χωρίς να μας διαφύγει οτιδήποτε. Ένα έργο αυτού του μεγέθους χρειάζεται πάρα πολύ σχεδιασμό και είμαστε σ’αυτό το στάδιο όπου γίνονται σχεδιασμοί και βελτιώνονται σχεδιασμοί».

Όσον αφορά την αναπαλαίωση της αποβάθρας στη μαρίνα Λάρνακας, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως «οι εργασίες συνεχίζονται και στόχος μας είναι να ανοίξει τέλη Μαρτίου του 2024.  Είναι αρκετή η δουλειά που γίνεται πάνω στην αποβάθρα και κάτω από την αποβάθρα, που δεν είναι ορατό στους επισκέπτες αλλά σκοπός μας είναι να ανοίξει η αποβάθρα για να μπορεί ο κόσμος να την επισκέπτεται, αφού είναι σήμα κατατεθέν για τη Λάρνακα».Κύριες Ειδήσεις

Translate »