Breaking News

Κατάρρευση αεροπορικής στην Κύπρο βλέπει το Bloomberg – Διαψεύδουν Tus και Cyprus


Πηγή: economytoday.com

Μιλώντας στο Economy Today οι CEO’s των Cyprus Airways και Tus Airways διαψεύδουν το δημοσίευμα και απαντούν στις ανησυχίες που προκλήθηκαν.

Αναστάτωση προκάλεσε στον κλάδο των αερομεταφορών εταιρειών δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο μεταξύ άλλων έκανε λόγο για εταιρεία από την Κύπρο η οποία, όπως αναφέρει, είναι από τις πλέον εκτεθειμένες στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινδυνεύει με πτώχευση.

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε μια εταιρεία από την Κύπρο και δυο από την Αλβανία. Δεδομένου ότι μόνο δυο αεροπορικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες ως κυπριακές, η Tus Airways και η Cyprus Airways, το Economy Today ζήτησε τη θέση τους ως προς το δημοσίευμα.

Και οι δυο εταιρείες διαψεύδουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν, αντιθέτως, αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον.

 

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο “Ο κίνδυνος πτώχευσης είναι μεγαλύτερος για τις ευρωπαϊκές αερογραμμές αυτό το χειμώνα” σημειώνει ότι οι πιο αδύναμες ευρωπαϊκές αερογραμμές αντιμετωπίζουν ένα υψηλότερο ρίσκο κατάρρευσης αυτό το χειμώνα καθώς τα κράτη τα οποία διέσωσαν τους μεταφορείς κατά τη διάρκεια της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία, εστιάζουν πλέον αλλού την προσοχή τους, όπως για παράδειγμα στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Αναλυτές στην εταιρεία Sanford C. Bernstein σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι οι μικρότεροι μεταφορείς σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα καταστούν περισσότερο ευάλωτοι. Οι αναλυτές,  Alex Irving και Clementine Flinois παραθέτουν ένα νέο μοντέλο το οποίο αξιολογεί το ρίσκο πτώχευσης σύμφωνα με τα επίπεδα ανταγωνισμού, τη χωρητικότητα των αεροσκαφών, το δίκτυο πτήσεων και το κόστος από ενοικίαση ή αντικατάσταση αεροσκαφών.

Όπως αναφέρεται, οι έξι κορυφαίες αερογραμμές αντιμετωπίζουν αμελητέο κίνδυνο, με τις τρεις εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair Holdings Plc, EasyJet Plc και Wizz Air Holdings Plc να διατηρούν τις αξιολογήσεις τους σε επενδυτική βαθμίδα και τις άλλες τρεις εταιρείες Air France-KLM, IAG SA και Deutsche Lufthansa AG να μπορούν να υπολογίζουν σε κρατική βοήθεια εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι πιο εκτεθειμένες εταιρείες είναι μια αερογραμμή από την Κύπρο και δυο από την Αλβανία, ενώ στον κατάλογο βρίσκονται και εταιρείες με έδρα τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Τσεχία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

Οι δυο αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, δηλαδή η Tus Airways και η Cyprus Airways μίλησαν στο Economy Today σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα.

 

Η Tus υπερδιπλασίασε τον στόλο της το 2022

Από πλευράς Tus, ο CEO της εταιρείας Ahmed Aly σημείωσε στο Economy Today: Από την μέρα λειτουργίας της το 2015, η Tus Airways έχει μεγαλώσει και έχει καταστεί σήμερα η μεγαλύτερη και κορυφαία κυπριακή αεροπορική εταιρεία, συνεισφέροντας στην οικονομία της χώρας, στον τουρισμό, καθώς επίσης στον εργασιακό και επενδυτικό τομέα.

Ανέφερε ότι το 2022 η εταιρεία υπερδιπλασίασε το στόλο της με Airbus A320 σε πέντε μοντέρνα αεροσκάφη, ενώ την ίδια ώρα λειτουργεί ένα δίκτυο υπηρεσιών στην περιοχή της Μεσογείου της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Παρά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά με τις οικονομικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, το αποτελεσματικό επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας και η μετοχική της δομή την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ισχυρή και με προοπτική περαιτέρω ισχυροποίησης του αποτυπώματος της, στο 2023 αλλά και παραπέρα.

Cyprus Airways: Η εταιρεία είχε ένα πολύ θετικό καλοκαίρι

Ο CEO της Cyprus Airways Paul Sies μιλώντας στο Economy Today είπε ότι η εταιρεία είχε ένα πολύ θετικό καλοκαίρι.

Από τη μια πλευρά υπήρξε σταθερή μίσθωση που λειτουργούσε για άλλες αερογραμμές και από την άλλη δυναμικές προγραμματισμένες εργασίες με ισχυρή ανάπτυξη εσόδων.

Αυτό το χειμώνα επαναπαραδίδεται ένα αεροσκάφος το οποίο θα λειτουργεί στη βάση μίσθωσης (wet lease) με εγγυημένα έσοδα και ακόμα ένα αεροσκάφος το οποίο θα καλύπτει το δίκτυο της εταιρείας.

Αυτό διασφαλίζει ότι η Cyprus Airways έχει το μίνιμουμ ρίσκο στις εργασίες της κατά το χειμώνα, ειδικότερα αφού έχει υιοθετήσει μια λιτή οργανωτική δομή η οποία μεταβάλλεται εποχιακά.

Οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη στρατηγική μας και υιοθετούν τις λειτουργίες της όπως πάντα καθώς θα μεγαλώνουμε στο μέλλον.

Από το Μάρτιο του 2023 θα προστεθούν ακόμα δύο Α320 στο στόλο μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για ακόμα ένα δυνατό καλοκαίρι, καταλήγει ο CEO της Cyprus Airways.

 

Πηγή: Economy Today

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »