Θέλουν στήριξη οι εργολάβοι για… τις σκαλωσιές


Πηγή: philenews.com

.Τείχος προστασίας του κατασκευαστικού κλάδου, εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής των οικοδομικών υλικών αλλά και των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προκλήθηκαν από μια σειρά λόγων, με κυριότερο την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και 18 μήνες, θέλουν να χτίσουν οι εργολάβοι. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και με άλλους αξιωματούχους, προκειμένου να πείσουν για την ανάγκη λήψης, το συντομότερο δυνατόν, διορθωτικών μέτρων.

Όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, οι σημαντικές αυξήσεις που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές βασικών υλικών, οι ελλείψεις υλικών από την αγορά και οι καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών, ως συνέπεια  της πανδημίας, έχουν φέρει στα όριά τους αρκετές επιχειρήσεις, αφού όλο το πρόσθετο κόστος που προκύπτει για τα εν εξελίξει έργα το επωμίζεται ο κατασκευαστής εργολάβος, είτε πρόκειται για ιδιωτικά, είτε για δημόσια έργα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προειδοποίησε, δε, πως σε περίπτωση μη λήψης μέτρων είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών σε έργα του δημοσίου και πως θα υπάρξει αύξηση του κατασκευαστικού κόστους σε νέα έργα, της τάξης του 20%, εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ

Ο κίνδυνος επιβράδυνσης του τομέα είναι πλέον ορατός, όπως προκύπτει και από υπόμνημα που μοιράζει η ΟΣΕΟΚ σε όλα τα κόμματα που συναντά το τελευταίο διάστημα, αναμένοντας τις δικές τους πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και τη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα την 1η Νοεμβρίου. Για το σκηνικό ακρίβειας, o κ. Γαβριήλ αναφέρει πως ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται τεράστια και μη προβλεπόμενη αύξηση στις τιμές βασικών υλικών.

«Επίσης και άλλοι μεσοπρόθεσμοι παράγοντες θα διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον το δικό τους ρόλο στις αυξήσεις των τιμών, όπως το κόστος για ενεργειακή αναβάθμιση και πράσινη ενέργεια, αλλά και  το κόστος περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, καθώς και η κερδοσκοπία σε διεθνές επίπεδο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ. Πιέσεις και πρόσθετο κόστος, όπως καταγράφεται και στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς τα κόμματα, της επικείμενης αύξησης στην τιμή του τσιμέντου κατά 10%, από  την 1η Οκτωβρίου.

 Αιτήματα και προτάσεις

Όσον αφορά τα έργα του δημοσίου, η ΟΣΕΟΚ θέτει στο τραπέζι του διαλόγου το αίτημα που ανέπτυξε και σε συνάντηση που είχε με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΕΑ) την έγκριση επιπρόσθετης παράτασης χρόνου (77 ημερών), για καθυστερήσεις σε έργα του δημοσίου, οφειλόμενες στα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία ζητά από την ΚΕΕΑ να προχωρήσει στην έγκριση επιπρόσθετων 77 ημερών οριζόντιας παράτασης χρόνου λόγω της πανδημίας ή των μέτρων που έχουν ληφθεί ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αίτημα δίκαιο και λογικό λαμβανομένου υπόψη, πρόσθεσε, του γεγονότος ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του κράτους «και επωμίστηκε τεράστια οικονομική ζημιά που επέφεραν οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των υλικών, οι καθυστερήσεις στην  προμήθεια βασικών υλικών, αλλά και η αύξηση του κόστους εργατικών ένεκα μειωμένης παραγωγικότητας, όλα ως επακόλουθα της πανδημίας».

Επίσης, για αναχαίτιση ή/και μετριασμό ή/και σε αντιστάθμισμα των δυσμενών συνεπακόλουθων σε βάρος του κατασκευαστικού τομέα, η ΟΣΕΟΚ μετά από διαβούλευση και με το ΕΤΕΚ, και άλλους φορείς έχει καταλήξει όπως αναφέρει στο υπόμνημα της για το θέμα και στην ανάγκη προώθησης των πιο κάτω:

 • Χάραξη πολιτικής και κατευθυντηρίων γραμμών / συστάσεων από το κράτος, σε ό,τι αφορά τα δικά του (υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό) έργα, οι οποίες θα αποτελέσουν οδηγό και για τον ιδιωτικό τομέα.
 • Απορρόφηση όλων των κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για νέα έργα
 • Αύξηση του ποσοστού υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού σε έργα του Κατασκευαστικού Τομέα, το οποίο παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο (28%).
 • Επανεκτίμηση των προϋπολογισμών των υπό προκήρυξη έργων.
 • Στοχευμένα κίνητρα για αγορά μηχανικού εξοπλισμού για την ανακύκλωση υλικών στη πηγή
 • Επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 11Β του περί Φ.Π.Α. Νόμου (με μηδενικό συντελεστή) σε οριζόντια βάση σε όλα τα οικοδομικά υλικά / προϊόντα (εγχώρια ή εισαγόμενα από την Ε.Ε.).
 • Παροχή εκτάκτων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μηνιαία υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τον Φ.Π.Α. (αντί ανά 3μηνο), επιμήκυνση της παράτασης πληρωμής του Φ.Π.Α. για ακόμη 3 φορολογικές περιόδους και επίσπευσης της επιστροφής του Φ.Π.Α.
 • Πιστωτική επέκταση για τους αναίτιους επηρεαζόμενους (νοικοκυριά, εργολάβους, υπεργολάβους), η οποία μπορεί να υποστηρίζεται από στοχευμένο σχέδιο κρατικών ενισχύσεων.
 • Περαιτέρω τραπεζικές διευκολύνσεις, οι οποίες να περιλαμβάνουν εκχώρηση συμβολαίων για χρηματοδότηση έργων και προεξόφληση πιστοποιητικών πληρωμής και τιμολογίων για προμήθεια υλικών με ασφαλιστική κάλυψη.\Έκτακτα σχέδια στήριξης νοικοκυριών, τα οποία ευρίσκονται σε διαδικασία ανέγερσης κατοικίας
 • Συνέχιση της παραγωγής του Δείκτη Ωρομισθίων Οικοδομικών Επαγγελμάτων.
 • Αναθεώρηση των δεικτών βασικών υλικών και εργατικών  με την εισαγωγή   νέων εξειδικευμένων υλικών.
 • Επίλυση διαφορών με ευέλικτες διαδικασίες (Κριτική Διαδικασία – Διαιτησία).


Κύριες Ειδήσεις

Translate »