Εργολάβοι: Το τέλος του δείκτη κόστους και το καμπανάκι για απεργία


Πηγή: inbusiness.com.cy

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι εργολάβοι για τον τερματισμό της δημοσίευσης του δείκτη ωριαίου εργατικού κόστους στις κατασκευές, καταγγέλλοντας ότι καλούνται να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος έκδοσης.

Την ίδια ώρα ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων ανακούφισης του κλάδου των κατασκευών, προειδοποιώντας ακόμα και με απεργία, προκειμένου να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος βιώνει τις συνέπειες του τσουχτερού κατασκευαστικού κόστους και της πανδημίας.

Τα αιτήματα των εργολάβων, ανάμεσά τους η συνέχιση της έκδοσης Δείκτη Ωρομίσθιων Οικοδομικών Επαγγελμάτων και η αλλαγή της βαρύτητας του δείκτη στις διακυμάνσεις των υλικών στον όρο «Αυξομειώσεις Τιμών» όπως άσφαλτος, κατασκευαστικός χάλυβας, δομικός χάλυβας, κ.α., στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων από τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών που παρατηρούνται σε βάρος των εργοληπτικών εταιρειών ένεκα της πανδημίας.Προειδοποιούν ακόμα ότι ​​​​​​οι τιμές έχουν εκτιναχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες σε τέτοιο βαθμό που καθίσταται αμφίβολη η ολοκλήρωση των συμβάσεων ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

Ζητούν να βρεθεί η φόρμουλα
Η έκδοση του συγκεκριμένου δείκτη από την Στατιστική Υπηρεσία σταμάτησε στις αρχές του 2022, μετά από απόφαση της Υπηρεσίας, η οποία επικαλείται αδυναμία πρόσβασης σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ τόνισε την ανάγκη συνέχισης της έκδοσης του εν λόγω δείκτη, ο οποίος αποτυπώνει τα δεδομένα στον κατασκευαστικό τομέα.

«Πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να δημοσιεύεται ο δείκτης ωριαίου εργατικού κόστους στις κατασκευές. Αίτημά μας είναι η έκδοση του δείκτη από τους μηχανικούς των έργων σε συνεννόηση με τους εργολάβους», επεσήμανε σχετικά.

Διαβάστε εδώ: Κατασκευές: Αλλάζουν την φόρμουλα αυξομειώσεων για δημόσια έργα

Επιβαρύνεται ο κατασκευαστικός τομέας
Τα στοιχεία για καταρτισμό του δείκτη συλλέγονταν δειγματοληπτικά από την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία δεν φαίνεται να είχε επαρκή πρόσβαση στα δεδομένα.

Οι εργολάβοι εξηγούν ότι αρκετοί εξ’ αυτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν και τον ρόλο επιχειρηματία ανάπτυξης γης, αδυνατούν να προσκομίσουν τα στοιχεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η έκδοση του συγκεκριμένου δείκτη θα επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των τιμών των οικοδομικών προϊόντων και της αύξησης του κόστους ενέργειας.

4189368853606846 image

Προειδοποίηση για απεργία
Οι εργολάβοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ μερίδα εξ’ αυτών εκφράζει την άποψη ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κινητικότητα, τότε η απεργία ενδεχομένως να αποτελεί την ύστατη λύση.

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας λόγω των μεγάλων αυξήσεων που παρατηρούνται στο κόστος αγοράς υλικών, διεξήχθησαν οι εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Σ.Ε.Ο.Κ.), την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Τα αιτήματα των εργολάβων
Κατά τη διάρκεια των  εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εκφράστηκε από τους παρευρισκόμενους η έντονη δυσφορία και αγανάκτηση για τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο εδώ και καιρό και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, για την επίλυση των αιτημάτων τους όπως:

  • Οριζόντια επέκταση του Άρθρου 11Β σε όλα τα οικοδομικά υλικά
  • Μηνιαία απόδοση του επιστρεπτέου Φ.Π.Α.
  • Συνέχιση της έκδοσης Δείκτη Ωρομίσθιων Οικοδομικών Επαγγελμάτων
  • Αλλαγή της βαρύτητας  του δείκτη στις διακυμάνσεις των υλικών στον όρο «Αυξομειώσεις Τιμών» όπως άσφαλτος, κατασκευαστικός χάλυβας, δομικός χάλυβας, κ.α.
  • Εισαγωγή νέων υλικών στον όρο «Αυξομειώσεις Τιμών» όπως αλουμίνιο, ξυλεία, κ.α. με αναδρομική ισχύει για τα συμβόλαια του Δημοσίου
  • Εισαγωγή νέων υλικών στον όρο «Διακυμάνσεις εις τα Εργατικά και τις Τιμές των Υλικών» όπως αλουμίνιο, ξυλεία κ.α. για τα Συμβόλαια της Μ.Ε.Δ.Σ.Κ.
  • Κατάργηση του τέλους λατόμευσης για τεχνικά και οικοδομικά έργα.

Αμφίβολη η ολοκλήρωση έργων
Τα αιτήματα στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων από τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών που παρατηρούνται σε βάρος των εργοληπτικών εταιρειών ένεκα της πανδημίας.

Μάλιστα, οι εργολάβοι προειδοποιούν ότι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες σε τέτοιο βαθμό που καθίσταται αμφίβολη η ολοκλήρωση των συμβάσεων ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

Με το πέρας των εργασιών της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ε.Κ., Κωνσταντίνος Κωνσταντή ανέλυσε τις προκλήσεις, τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες του κατασκευαστικού τομέα, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Ε.Δ.Σ.Κ., Κώστας Αλλαγιώτης ανέπτυξε τις κύριες αλλαγές των αναθεωρημένων συμβολαίων της Μ.Ε.Δ.Σ.Κ. και την ανάγκη εκμάθησης τους από τους εμπλεκόμενους.Κύριες Ειδήσεις

Translate »