Γιατί παίρνουν φωτιά οι τιμές ακινήτων και οι ανακαινίσεις


Πηγή: philenews.com

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά υλικά αυξάνει τις τιμές των ακινήτων, τόσο για την εξαρχής δόμηση όσο και για τις ανακαινίσεις κατοικιών. Η αύξηση που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές κατασκευαστικών υλικών, προκαλεί αναστάτωση στον τομέα κατασκευών, ενώ πρόσφατα οδήγησε αρμόδιους φορείς στη διαμόρφωση εισηγήσεων για μετριασμό των επιπτώσεων του φαινομένου.

Τη μεγαλύτερη αύξηση οικοδομικών υλικών, 35,20% παρουσιάζει ο κατασκευαστικός χάλυβας το επτάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, ακολουθεί ο σίδηρος οικοδομής με άνοδο 33,39% και οι χαλκοσωλήνες με αύξηση 30,39%. Από πέρυσι το κόστος κατασκευής αυξήθηκε 7,21% αλλά πέρα από τις ανατιμήσεις τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι υπάρχουν και οι μειώσεις. Για όσους κτίζουν ή ανακαινίζουν το σπίτι τους, μια από τις συνηθισμένες εργασίες είναι αυτές που έχουν σχέση με τα κεραμικά είδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ντιβέλοπερς απαντούν για τις τιμές ακινήτων στην Κύπρο

Για παράδειγμα το κόστος των κεραμιδιών το επτάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 1,42% σε σύγκριση με πέρυσι, στα τούβλα η άνοδος ήταν 8,78%, στα είδη υγιεινής από πορσελάνη η άνοδος ήταν 1,65% ενώ στα πλακάκια σημειώθηκε μείωση στο κόστος 1,06%.

Τα προϊόντα από ξύλο δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το κομμάτι της οικοδομικής δραστηριότητας ή μιας ανακαίνιση. Το κόστος για ερμάρια και πάγκους αυξήθηκε κατά 4,72%, για πόρτες και παράθυρα 3,66%, η ακατέργαστη (πριστή) ξυλεία είχε άνοδο 12,06%, η βιομηχανική ξυλεία (κόντρα πλακέ, MDF, παρκέ, laminated) είχε αύξηση 7,08%. Η ανατίμηση στα θερμομονωτικά υλικά ήταν 10,36% και στα υγρομονωτικά 0,79%. Στα ντεπόζιτα νερού σημειώθηκε μείωση της τάξης 1,83% ενώ αντίθετα αύξηση 9,89% σημειώθηκε στους πλαστικούς σωλήνες, 3,98% στις πόρτες και παράθυρα από PVC και 8,05% στα είδη υγιεινής από ακρυλικό και λοιπά πλαστικά είδη μπάνιου.

Στο ηλεκτρολογικό υλικό την μεγαλύτερη αύξηση 19,18% σημείωσε η κατηγορία των καλωδίων, οι πρίζες, διακόπτες, ασφάλειες και μονωτές είχαν άνοδο 8,69% ενώ στους λαμπτήρες η άνοδος ήταν 0,48% στο επτάμηνο του έτους.

Στα μεταλλικά προϊόντα οι ανατιμήσεις στις σωλήνες από χάλυβα ήταν 26,66% το επτάμηνο του έτους, η ανατίμηση στα σιδερένια κάγκελα ήταν 23,03%, στις στέγες/ υπόστεγα και μεταλλικά μέρη τοποθέτησης γυψοσανίδας και τσιμεντοσανίδας η αύξηση ήταν 19,96% και στο δομικό πλέγμα η άνοδος ήταν 14,20%.

Μικρότερες ήταν οι ανατιμήσεις στα μάρμαρα που έφθασαν 2,18% ενώ αντίθετα στους γρανίτες και στις διακοσμητικές πέτρες οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Στις πόρτες και παράθυρα από αλουμίνιο η αύξηση στο επτάμηνο ήταν 2,14%, στα κάγκελα και γρίλιες από αλουμίνιο 3,96% ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις κλειδαριές, μεντεσέδες και χερούλια.

Στα είδη θέρμανσης και ψύξης,  το κόστος στους καυστήρες και οι λέβητες σημείωσαν άνοδο 1,65%, τα σώματα κεντρικής θέρμανσης είχαν αύξηση 3,11%, το κόστος στα τζάκια αυξήθηκαν  4,85% ενώ αντίθετα στις συσκευές κλιματισμού οι τιμές μειώθηκαν 4,85%. Οι τιμές στους ηλιακούς και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες είχαν άνοδο 5,43%, οι αντλίες, πιεστικά και φίλτρα νερού 2,26% και ανελκυστήρες 1,29%.Κύριες Ειδήσεις

Translate »