Ανακοινώσεις αύριο για εστίαση: Πιο ασφαλείς οι ανοιχτοί χώροι για συναθροίσεις


Πηγή: alphanews.live

 

Mε το βλέμμα στραμμένο στον “σκληρό” δείκτη των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών, γράφει και σβήνει σήμερα ο Υπουργός Υγείας τις τελικές του προτάσεις, οι οποίες και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πρωί της Τρίτης οι Επιδημιολόγοι κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για τις επόμενες χαλαρώσεις σε σύσκεψή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο Alpha και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημοσιογράφος Νάσια Ιωάννου στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην επαναλειτουργία των χώρων εστίασης την 16η Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως δε θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων όσον αφορά και τις συναθροίσεις σε οικίες.

Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αλλαγή της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας κατά μία ή δύο ώρες, καθώς και η αύξηση των επιτρεπόμενων μηνυμάτων από δύο σε τρία για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

 

Πιο ασφαλές οι ανοιχτοί χώροι για συναθροίσεις

Μιλώντας από την μεσημβρινή εκπομπή του και μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης, η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη και αναφερόμενη στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο Τετάρτη, είπε πως αυτό που μετέφεραν και βλέπουν οι ειδικοί είναι το τι γίνεται στα νοσηλευτήρια της χώρας μας.

Ειρήνη Χριστάκη – Λοιμωξιολόγος και Μέλος Επιδημιολιγικής Ομάδας
«Κοιτάξτε καταρχάς τα μέτρα θα ανακοινωθούνε σύντομα, από εκεί και πέρα, βλέπουμε το τι γίνεται στα νοσηλευτήρια. Σαφώς τον αριθμό των εισαγωγών και τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, ο οποίος για την ώρα είναι σχετικά σταθερός αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί γιατί τις επόμενες 5-6 μέρες μπορεί να δούμε πως όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ίσως χρειαστούν διασωλήνωση. Πράγμα το οποίο βλέπουμε συνέβη στην Ελλάδα. Οπότε βήμα-βήμα, βλέποντας τους σκληρούς αυτούς δείκτες.»

Ερωτηθείς για τους χώρους εστίασης και αν μπορούν να ανοίξουν κανονικά στις 16 Μαρτίου όπως είχε ανακοινωθεί δια στόματος του κ. Ιωάννου ή τουλάχιστον να μπορεί να γίνει δεκτός ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, η κ. Χριστάκη είπε πως σαφώς οι ανοιχτοί χώροι είναι πιο ασφαλές, νοουμένου ότι γίνεται τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

Ειρήνη Χριστάκη – Λοιμωξιολόγος και Μέλος Επιδημιολιγικής Ομάδας
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης είναι όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε κλειστό χώρο που δεν αερίζονται καλά για κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα οποιαδήποτε δραστηριότητά πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις έχει ένα αυξημένο κίνδυνο μεταδόσεων ενώ αντίστοιχα ανοιχτοί χώροι με τήρηση αποστάσεων και συγκεκριμένες αποστάσεις, είναι πιο ασφαλές. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε και το λαμβάνουμε υπόψιν..»

Στο μεταξύ η κ. Χριστάκη εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες σε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Η κούραση του κόσμου η οποία έχει φτάσει εδώ και καιρό σε επίπεδο μη συμμόρφωσης
Τα στελέχη που κυκλοφορούν και είναι ευκολότερο να μεταδοθούν.
Και οι χαλαρώσεις από αρχές Φεβρουαρίου
Ειρήνη Χριστάκη – Λοιμωξιολόγος και Μέλος Επιδημιολιγικής Ομάδας
«Οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουνε συμβάλει στο να βλέπουμε μια αύξηση, η οποία δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες με το που προκύπτουν οι χαλαρώσεις και αυτό το οποίο έχουμε τονίσει η όποια χαλάρωση αν γίνει σταδιακά – δεδομένου ότι προχωράει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα – μπορεί να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα.»

Τέλος η Δρ. Ειρήνη Χριστάκη έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή τη σημερινή ημέρα, για τον ένα χρόνο από το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο και όλα όσα ακολούθησαν.

Ειρήνη Χριστάκη – Λοιμωξιολόγος και Μέλος Επιδημιολιγικής Ομάδας
«Νομίζω ότι αυτή η πορεία του ενός χρόνου πάρα πολλές φορές μας εξέπληξε, πάρα πολλές φορές χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε αυτό που κάναμε. Σίγουρα ήτανε μια πολύ μεγάλη πρόκληση…Νομίζω ότι αυτός ο χρόνος φάνηκε πολλαπλάσιος του πραγματικού χρόνου όχι μόνο σε εμάς τους επαγγελματίες υγείας αλλά και στον κόσμο. Και σίγουρα αυτό που δεν περιμέναμε τότε στην αρχή, είναι ότι ένα χρόνο μετά θα είχαμε διαθέσιμα εμβόλια και θα είχαμε εμβολιάσει και πάνω του 10% του γενικού πληθυσμού.»

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/anakoinoseis-ayrio-gia-estiasi-pio-asfaleis-oi-anoihtoi-horoi-gia-synathroiseis

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »