€45 εκατ. σε Hermes λόγω Τύμπου


Ποσό που ανέρχεται στα €45 εκατ. περίπου έλαβε, μέχρι στιγμής, ως αποζημίωση από το κράτος η εταιρεία Hermes λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, εκκρεμεί απαίτηση της εταιρείας ύψους €23 εκατ. που αφορά την καταβολή της αποζημίωσης για τα έτη 2015-2017. Επί του θέματος ζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων. 

 

Η αρμόδια Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου σε απαντητική της επιστολή  προς τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, ημερομηνίας 4/1/2019, αναφέρει ότι η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης προβλέπεται στη συμφωνία παραχώρησης για την ανάπτυξη και διαχείριση των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, η οποία υπογράφηκε στις 12/5/2006. Όπως σημειώνει συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας, η Hermes δικαιούται αποζημίωση όταν οι πραγματικοί επιβάτες του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ξεπεράσουν σε έναν χρόνο τον αριθμό των επιβατών που τέθηκε ως όριο στους όρους της συμφωνίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μείωση στις αφίξεις στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

 

Στη συμφωνία προβλέπεται, επίσης, ότι κάθε τρία χρόνια από τον χρόνο έναρξης της συμφωνίας, τα μέρη θα διαβουλεύονται ώστε να επανεξετάζουν και να συμφωνούν για την επόμενη τριετία τις μεταβλητές που περιλαμβάνονται στη φόρμουλα υπολογισμού της αποζημίωσης.

Η πρόνοια για αποζημίωση τέθηκε για πρώτη φορά το 2002 όταν το Υπουργείο Μεταφορών βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία Altera.

Η τελευταία ζήτησε να περιληφθεί πρόνοια για αποζημίωση σε περίπτωση που επιλυθεί το Κυπριακό και λειτουργήσει νόμιμα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα. Η πρόνοια αυτή παρέμεινε στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την Hermes, αφού, στο μεταξύ, άνοιξαν τα οδοφράγματα και δημιουργήθηκε νομικό προηγούμενο, με την αθώωση πολίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο που χρησιμοποίησε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ κάλεσε την υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή και για τα δικηγορικά γραφεία που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κ. Αναστασιάδου, στη διαδικασία ολοκλήρωσης των εγγράφων της συμφωνίας παραχώρησης συμμετείχε η Νομική Υπηρεσία, με τον νομικό οίκο των «Pinsent Masons LLC» να ενεργεί ως σύμβουλος της Δημοκρατίας και τον οίκο «Norton Rose Fulbright LLP» ως σύμβουλος της Hermes.

Η συμφωνία με την Hermes εκπνέει το 2031. Το κράτος λαμβάνει κάθε χρόνο το 33% των εσόδων από τη λειτουργία των αεροδρομίων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί, μέχρι στιγμής, ποσό €420 εκατ. περίπου.

 Κύριες Ειδήσεις


Translate »