Breaking News

Συνέδριο για την ιδιωτική πρωτοβουλία διοργάνωσε το Europe Direct Δήμου Λάρνακας


Συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», διοργάνωσε την Τετάρτη 28/03 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Λάρνακας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «ο  χώρος του πολιτισμού δεν είναι ένας υπερβατικός τόπος που κατοικείται μόνο από τα έργα και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν, τα μελετούν, τα σχολιάζουν ή τα απολαμβάνουν, με επάρκεια γνώσης και ευαισθησίας. Αντίθετα, ο πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας στην οποία συμμετέχουμε όλοι».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτιστικού τοπίου, είναι η συμμετοχή του κράτους και ευρύτερα του δημοσίου.

«Δεν είναι μόνο ότι μεγάλες δομές, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί, βιβλιοθήκες, κεντρικοί θεσμοί χάραξης πολιτιστικής πολιτικής που συνεχίζουν τη λειτουργία τους υποχρηματοδοτούμενοι, υποστελεχωμένοι, με χαμηλούς προϋπολογισμούς, αλλά είναι ότι έχουν ανατραπεί τρόποι και αξίες. Κεντρική Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τις δυσκολίες, δεν έχουν παραιτηθεί από την υποχρέωσή τους να στηρίζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και να εξασφαλίζουν σε κάθε πολίτη την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού εξυπηρετεί ευρύτερες ανάγκες και θέτει το πλαίσιο και να λειτουργεί ως αντίβαρο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, τόσο στη δημιουργία, όσο και στο πολιτιστικό προϊόν».

Η συμβολή των ιδιωτικών Φορέων και Οργανισμών μπορεί -συνέχισε ο κ. Βύρας – να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια πολιτιστική πολιτική βασισμένη στις τοπικές και τις κοινωνικές ανάγκες, να αξιοποιήσει το τοπικό δυναμικό, να λειτουργήσει τολμηρά και καινοτόμα και να συμβάλει ώστε να φτάσει ο πολιτισμός σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινωνική ομάδα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Στο δικό της χαιρετισμό η Θέα Πιερίδου, εκτελούσα χρέη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, που ανέγνωσε η Μυρτώ Κατσούρη, συντονίστρια του Europe Direct Centre Λάρνακας, ανέφερε ότι «το δίκτυο των κέντρων Europe Direct αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καλύτερη ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κέντρα αυτά φέρνουν πιο κοντά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στους Κύπριους πολίτες, καθιστώντας λιγότερη απρόσωπη τη λεγόμενη “γραφειοκρατία των Βρυξελλών” και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Αναφερόμενη στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε αυτό το θέμα για το 2018 με στόχο να θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και το μέλλον της Ευρώπης. Είναι το μόνο θεματικό “Ευρωπαϊκό Έτος” που εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σκοπός του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η ευαισθητοποίηση ως προς την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πρόσθεσε πως «χιλιάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο στόχος είναι να αγγίξει το κατά δυνατόν ευρύτερο κοινό, ιδίως παιδιά και νέους, τοπικές κοινότητες και άτομα που σπάνια έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και να ενισχύσει, ακόμη περισσότερο, την αίσθηση ότι όλοι μετέχουμε σε έναν κοινό Ευρωπαϊκό χώρο».

Αφού ανέφερε πως «η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα λάβει, επίσης, ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σημείωσε ότι «η Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό που αρχίζει αύριο 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του μήνα, για τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, καλώντας τους να ανεβάσουν φωτογραφίες με θέματα που, για αυτούς, συνιστούν πολιτιστική κληρονομιά».

Ακόμα θα κληθούν Κύπριοι καλλιτέχνες να δώσουν τη δική τους πινελιά σε ένα γνωστό σύμβολο κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμμετάσχουν σε βίντεο για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το οποίο θα διανεμηθεί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης για την διάδοση της γνώσης για την πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η Αντιπροσωπεία θα εκδώσει σειρά καρτών όπου θα απεικονίζονται, με απλοποιημένο και μινιμαλιστικό τρόπο, γνωστά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολωμίδου – Ιερωνυμίδου, τον οποίο ανέγνωσε η Αρχαιολόγος Αννα Σατράκη  ανέφερε ότι το θέμα του συνεδρίου «συνδέεται άμεσα με τους στόχους και τις στρατηγικές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ως προς την προστασία και την ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σημαντική θέση στο όραμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κατέχει η διασφάλιση του ρόλου του πολιτισμού μας στην κοινωνία και φυσικά η διατήρησή του για τις μελλοντικές γενεές».

Πρόσθεσε ότι «ο πολιτισμός μας είναι το μοναδικό «προϊόν» του τόπου μας που διαφέρει από τα προϊόντα που μπορεί να συναντήσει, να απολαύσει και να καταναλώσει κανείς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δημιουργημένος μέσα από την πρόσμιξη τοπικών και εισηγμένων, από άλλους πολιτισμούς, στοιχείων, ανά τους αιώνες, μέσα στο γεωμορφολογικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα, και το νησιωτικό χαρακτήρα του τόπου μας, που αποτέλεσε γέφυρα σε θαλάσσιες επικοινωνίες, ο πολιτισμός μας ανέπτυξε τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, τα οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε.

Οι δράσεις προβολής, αλλά και οι ενέργειες για ανάπτυξη της επισκεψιμότητας σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνέχισε «αποτελούν σημαντικό μέρος των στρατηγικών επιδιώξεων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με σκοπό αφενός την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και αφετέρου τη συμβολή του πολιτισμού μας στην οικονομική ανάπτυξη του κράτους. Ο πολιτιστικός, ακόμη και ο θρησκευτικός τουρισμός, συνδέονται επίσης με την αναγνώριση αυτού του ρόλου του πολιτισμού, σημαίνοντας την ανάγκη για στενή συνεργασία, ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και προστασία της κληρονομιάς μας».

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους για την Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως έχει οριστεί το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προωθούνται στρατηγικές, δράσεις και εκδηλώσεις από όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενημέρωση ως προς τις αρχές και αξίες του πολιτισμού, τόσο τις κοινωνικές όσο και τις οικονομικές, κυρίως σε σχέση με τα παιδιά και τη νεολαία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »