Πηγή: reporter.com.cy
Η πανδημία κορωνοϊού και η τρίμηνη απομόνωση των πολιτών την περίοδο του lockdown άλλαξε άρδην και τις καταναλωτικές συνήθειες των Κυπρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να στραφούν στις online αγορές, τάση η οποία φαίνεται πως παραμένει μέχρι και σήμερα.
Αύξηση της τάξης του 180% καταγράφηκε στις διαδικτυακές πληρωμές την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, ενώ στο 300% αναρριχήθηκαν οι διαδικτυακές αγορές σε υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων. Τα ποσοστά αυτά μάλιστα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο: το γεγονός ότι η Κύπρος μέχρι πρόσφατα κατατασσόταν ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της ΕΕ αναφορικά με τις αγορές μέσω διαδικτύου.
Εκτοξεύθηκαν οι Online αγορές
Σύμφωνα με στοιχεία της JCC που εξασφάλισε το InBusinessNews, από την έναρξη της περιόδου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις διαδικτυακές πληρωμές της τάξης του 180% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν αυξήσεις πέραν του 300% σε υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων, κυρίως τροφίμων και φαγητού. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε, επίσης, στις πληρωμές για λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι διαδικτυακές πληρωμές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.
Αξιοσημείωτη είναι εξάλλου η αύξηση διαδικτυακών αγορών σε:
- Καλλυντικά
- Παραδοσιακά εστιατόρια
- Βιβλιοπωλεία
- Παιχνίδια
- Είδη υπόδησης, αθλητικά είδη
- Εταιρείες παροχής υπηρεσιών
Μικρότερη αύξηση στις διαδικτυακές πληρωμές παρατηρήθηκε, εξάλλου, σε ξένες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση 22% σε σχέση με πέρσι που καταγράφηκε στις υπηρεσίες streaming και διαδικτυακής τηλεόρασης.
«Πάνω» και η χρήση καρτών σε συγκεκριμένους τομείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε μια φυσιολογική μείωση συνολικά στην αγορά, όσο αφορά στις πληρωμές με κάρτες, της τάξεως του 34% σε αξία και 30% σε αριθμό συναλλαγών, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, σε διάφορους τομείς, καταγράφηκε αύξηση. Ειδικότερα:
Παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών για αποδοχή πληρωμών είτε διαδικτυακά, είτε εξ αποστάσεως με κάποιο τρόπο. Μεταξύ αυτών και τομείς, οι οποίοι είχαν χαμηλή δραστηριότητα σε διαδικτυακές πωλήσεις. Επιχειρήσεις λοιπόν από τέτοιους τομείς είχαν εκφράσει την επιθυμία να τροποποιήσουν τον τρόπο, με τον οποίοι συναλλάσσονταν.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Κύπριοι χρησιμοποιούν, πλέον, περισσότερο τις κάρτες τους ακόμα και για συναλλαγές για μικρά ποσά στις πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
Στα ίδια επίπεδα οι ανέπαφες συναλλαγές
Την ίδια ώρα, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική διαφοροποίηση στη χρήση ανέπαφων συναλλαγών στα καταστήματα. Βρίσκονταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα πριν την πανδημία, 94% στο δίκτυο που εξυπηρετεί η JCC, σε σχέση με τις συναλλαγές όπου η κάρτα τοποθετείται μέσα στην εισδοχή του τερματικού.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται χωρίς εισαγωγή του PIN, το οποίο άγγιξε το 73% σε σχέση με 42% κατά την περίοδο μέχρι και πριν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του ορίου πληρωμής χωρίς τη χρήση PIN σε ανέπαφες συναλλαγές από €20 σε €50 ευρώ.