Breaking News

Στο 13% το μερίδιο της digital διαφήμισης το 2016


Έρευνα του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου ρίχνει φως στο digital spending

Παρουσιάστηκαν στις 5 Απριλίου 2017 τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Κύπρου (ΣΔΚ) σχετικά με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην Κύπρο σε digital διαφήμιση.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν marketing managers, διευθυντές επικοινωνίας αλλά και αντιπρόσωποι από τα ΜΜΕ. Η Μελίνα Σκορδέλλη, Πρόεδρος του συνδέσμου, επεσήμανε ότι η έρευνα βασίστηκε σε αντίστοιχη έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο με συμμετοχή 55 επιχειρήσεων. Την έρευνα υλοποίησε η εταιρεία RAI Consultants.

Βασικά ευρήματα της έρευνας:

o    Το μερίδιο της digital διαφήμισης στο σύνολο της διαφημιστικής επένδυσης ανήλθε σε 13% το 2016, έναντι 10% το 2015.
o    To 66% των επιχειρήσεων που απάντησαν, ξόδεψαν το 2016 σε digital διαφήμιση ποσό που ξεπερνά τις 35000 ευρώ.
o    Ποσοστά Δαπάνης ανά είδος Digital Διαφήμισης, 2015 vs. 2016 (ραβδόγραμμα)

Στην ερώτηση σε ποια Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαφημίζονται/έχουν παρουσία (2016), οι ερωτώμενοι απάντησαν ως εξής:

•    Facebook 87%
•    Youtube 65%
•    Instagram 42%
•    Twitter 36%
•    Linkedin 27%
•    Pinterest 11%

Στην ερώτηση «Σε ποιο βαθμό η digital διαφήμιση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του promotional mix των διαφημιστικών σας εκστρατειών;», όπου 1 ήταν ο ελάχιστος βαθμός και 5 ο μέγιστος, το 53% των ερωτώμενων έδωσαν βαθμό 5 και το 22% βαθμό 4.

Όσον αφορά στα Metrics που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της digital διαφήμισης, την πρώτη δεκάδα αποτελούν τα εξής:
Total Clicks (75%), Total Impressions (75%), Total Reach (65%),
CTR – click through rate (58%), Total Video Views (56%),
CPC – cost per click (55%), Total Likes Gained (49%), Viewable Impressions (40%),
Number of Engagements & Engagement Rate (36%), Conversion Rate (33%).

Επιπρόσθετα, η έρευνα διερεύνησε το βαθμό ικανοποίησης των διαφημιζομένων από τους συνεργάτες τους για θέματα digital διαφήμισης σε κριτήρια όπως τη στρατηγική προσέγγιση, τη δημιουργικότητα, κ.λπ.

Ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Interactive Advertising Bureau Europe παρουσίασε τα πανευρωπαϊκά μεγέθη της digital διαφήμισης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα metrics αποτίμησης της αποτελεσματικότητάς της, τονίζοντας ότι: «Διεθνώς η προσπάθεια εστιάζεται πλέον στην ποιότητα των μεγεθών. Ο κλάδος παγκοσμίως θα κινηθεί για να καθοριστούν προδιαγραφές για το Viewability στο display advertising, να περιοριστεί το traffic που προέρχεται από internet bots, να υπάρξει αποσυμφόρηση των σελίδων ώστε η διαφήμιση να είναι πιο αποτελεσματική, να διασφαλιστεί το πλαίσιο διαφημιστικής παρουσίας των brands και να καθοριστούν πρότυπα user-friendly online διαφήμισης για να περιοριστεί το φαινόμενο του ad blocking που, ευτυχώς, παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στο mobile οικοσύστημα».

Ο Λευτέρης Αθανασίου, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΔΚ επεσήμανε τα εξής: «Οι καταναλωτές σήμερα περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο από το laptop ή to κινητό, κάνοντας search, διαβάζοντας κριτικές, παρακολουθώντας videos, αναζητώντας πληροφορίες κ.λπ. Τα πετυχημένα brands είναι αυτά που θα βρίσκονται εκεί τη στιγμή που ο καταναλωτής αναζητά λύσεις. Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να ανακαλύψουμε πόσο επενδύουμε στην Κύπρο στην digital διαφήμιση, που, πόσο σημαντική είναι για μας και το κυριότερο, πως μετρούμε τα αποτελέσματά της.

Η έρευνα έδειξε ότι οι διαφημιζόμενοι είμαστε online σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ότι τα ποσοστά μας είναι μεν πιο κάτω από τα ποσοστά της παγκόσμιας αγοράς αλλά έχουν σαφώς ανοδική τάση. Η συζήτηση για την ποιότητα των μεγεθών έχει μεγάλη σημασία για μας. Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Κύπρου θα συνεχίσει την προσπάθεια για καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής διάστασης των μεγεθών μαζί με τους συνεργάτες μας στον κλάδο και θα συνεχίσει να επενδύει -όπως κάνει εδώ και 4 χρόνια- στη δωρεάν εκπαίδευση των στελεχών των εταιρειών μελών του ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του νέου digital περιβάλλοντος».

Από αριστερά

Μάριος Σιακαλλής: Μέλος ΔΣ ΣΔΚ (από εταιρεία Fairways)
Άννα Χαραλάμπους, Γραμματέας ΔΣ ΣΔΚ  (από εταιρεία Φωτιάδης)
Μελίνα Σκορδέλλη, Πρόεδρος ΣΔΚ   (από εταιρεία Metro)
Τάσσος Χαραλάμπους, RAI Consultants
Κωνσταντίνος Καμάρας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Interactive Advertising Bureau EuropeΚύριες Ειδήσεις

Translate »