Μας ανησυχούν οι παρατυπίες σε χώρους εστίασης, λέει ο Υπ. Υγείας (ΒΙΝΤΕΟ)


Πηγή: alphanews.live

Για το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων, τη δεύτερη φάση άρσης περιοριστικών μέτρων και για το κόστος της καραντίνας μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μας ανησυχεί το άνοιγμα αεροδρομίων αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε δεν μπορούμε να μείνουμε αποκλεισμένοι, και λαμβάνουμε μέτρα ώστε να εκμηδενίσουμε εισαγωγή νέων κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οδηγίες από την ΕΕ αναφορικά με τη σταδιακή επαναλειτουργία αεροδρομίων, την άρση περιορισμών μετακίνησης και η Κύπρος προχωρά με όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν οι λιγότερες επιπτώσεις.

“Ας μην ξεχνούμε ότι θα υπάρχουν μέτρα για τουρίστες όπως και για άλλους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Όλα έχουν σχεδιαστεί με πρωτόκολλα υπάρχει πλάνο πως αντιμετωπίζεται ύποπτο περιστατικό”.

Ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα θα συνοδεύουν τη ζωή μας αυτά τα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε,

“Όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν όταν βρεθεί το εμβόλιο. Ο ιός υπάρχει ανάμεσά μας στην κοινότητα, σε όλες τις χώρες άρα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα μέτρα προφύλαξης και να προστατεύουμε τον πληθυσμό. Γίνονται ανά το παγκόσμιο σχεδόν 100 μελέτες , αν δεν κάνω λάθος 75 έρευνες στην ΕΕ. Πιθανολογούν την ανακάλυψη εμβολίου το Φεβρουάριο Μάρτιο του 2021. Αυτό είναι το καλό σενάριο”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα αλλά  όπως είπε παρατηρούνται παρατυπίες κυρίως σε χώρους εστίασης.

“Μας ανησυχεί αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Ενας πονοκέφαλος που έχουν όλες οι χώρες. Είναι όμως μια ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε και να είμαστε φάρος και παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες. Πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Στα κέντρα εστίασης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες παρατυπίες. Εγώ παρατήρησα σε μπαράκια κόσμο να στέκεται. Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που επιτρέψαμε συγκεκριμένο αριθμό για θέσεις. Αν κρατάμε δυο μέτρα απόσταση και πλένουμε συχνά τα μέτρα δεν έχουμε τίποτα να βοηθούμε”.

Επεσήμανε ότι η δεύτερη φάση άρσης περιοριστικών μέτρων θα αξιολογηθούν σε δυο βδομάδες και δεν απέκλεισε τοπικό lockdown εάν σε συγκεκριμένη περιοχή παρατηρηθεί έξαρση του ιού.

“Έχουν μπει επιδημιολογικοί δείκτες που θα αξιολογηθεί η κάθε φάση. Αν φτάσουμε βάση της αξιολόγησης να πάμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε, θα πάρουμε πιο στοχευμένα μέτρα. Εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν υπάρχει έξαρση του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές πάμε σε τοπικό lockdown.  Αιτήματα λαμβάνουμε καθημερινά από διάφορα σύνολα που δικαίως βλέπουν τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Έχω λάβει πολλά αιτήματα που αφορούν γυμναστήρια και τομείς που πάνε στον γραπτή ενημέρωση από ομάδα ειδικών πως τοποθετούνται στα εν λόγω αιτήματα και αν κάποιοι τομείς πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν νωρίτερα. Δεν βλέπουν στην παρούσα φάση, όπως νηπιαγωγεία και γυμναστήρια πριν από την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί”.

Ερωτηθείς για το κόστος της καραντίνας ο Υπουργός Υγείας είπε,

“Όταν ξεκίνησε δεν είχαμε την ευχέρεια για τεστ για όσους έφταναν στην Κύπρο. Πήραμε την απόφαση ότι δεν θα ρισκάρουμε τη δημόσια υγεία θα πηγαίνουν όλοι σε καραντίνα. Εντάξαμε και τα τεστ με την άφιξη επιβατών και μετά καραντίνα. Μετά από ένα μήνα που εφαρμόζουμε τα μέτρα, έχει φανεί ότι πέραν των θετικών κρουσμάτων με την άφιξη στην ΚΔ όσοι ήταν αρνητικοί μόνο δυο νόσησαν τις επόμενες 14 μέρες που ήταν σε καραντίνα. Η απόφαση της Επιστημονικής Ομάδας είναι ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρχει η καραντίνα. Τονίζω ότι τα τεστ θα συνεχίζονται. Οι θετικοί θα απομονώνονται είτε στο σπίτι τους. Δεν είναι θέμα κόστους. Έχουμε αποδείξει ότι το κόστος είναι το τελευταίος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη”Κύριες Ειδήσεις

Translate »